[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 19، شماره 4 - ( فصلنامه تحقيق در علوم دندانپزشكي زمستان 1401 ) ::
جلد 19 شماره 4 صفحات 345-337 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی آزمایشگاهی غلظت مهارکنندگی عصاره‌های متانولی و اتانولی گیاه کاکوتی و قان‌تپر بر رشد باکتری استرپتوکوکوس موتانس و قارچ کاندیدا آلبیکنس
فرید شیعه زاده، مهسا پورزمانی، پرستو ضرغامی، میلاد عیدی، علیرضا ابراهیم پور، زهرا رفعتی گنابادی
گروه پریودانتیکس، مرکز تحقیقات دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، shiezadehfa@mums.ac.
چکیده:   (73 مشاهده)
سابقه و هدف: با توجه به شیوع پوسیدگی و کاندیدای دهانی و عوارض درمان های موجود ، در سالهای اخیر مطالعه روی گونه‌های گیاهی جهت بررسی اثرات ضد میکروبی و تهیه‌ی دهان‌شویه‌های موثر بر پلاک باکتریال دندانی مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر اثرات عصار­ه های متانولی و اتانولی دو گیاه بومی خراسان شمالی، کاکوتی(Ziziphora clinopodioides) و قان تپر(Biebersteinia multifida) بر باز دارندگی رشد باکتری استرپتوکوکوس موتانس و قارچ کاندیدا آلبیکنس مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روشهااین مطالعه از نوع آزمایشگاهی بود غلظت­های 100، 50، 25، 5/12، 25/6 و 125/3 (میلی گرم بر میلی لیتر)‌ عصاره­های اتانولی و متانولی گیاهان کاکوتی و قان تپر به باکتری یا قارچ افزوده شد. پلیت را 24 ساعت در گرمخانه قرار داده و سپس به هریک از خانه­ها معرف تری‌ فنیل تترازولیوم‌ کلراید افزوده گشت و مجدد در گرماخانه گذاشته شد. در هر ردیف اولین غلظتی که رنگ قرمز تشکیل شد نشانگر حداقل غلظت مهارکنندگی بود. برای بدست ‌آوردن مقادیر حداقل غلظت کشندگی از کلیه خانه‌هایی که رنگ قرمز در آن‌ها تشکیل نشده بود، یک لوپ به پلیت‌های حاوی محیط کشت منتقل گشت. اولین غلظتی از هر عصاره که در پلیت مربوط به آن، رشد مشاهده نشد به عنوان
(MBC) Minimum Bactericidal Concentration و  (MFC) Minimum Fungicidal Concentration  در نظر گرفته شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS23  و با استفاده از آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها:حداقل  غلظت مهارکنندگی(MIC)  دوگیاه در بازه­ی 6/25 تا 3/125 میلی­گرم برمیلی­لیتر بود و  MFC , MBCاز 12/5 تا بیشتر از 100 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود. غلظت مهار­کنندگی دو نوع عصاره­ی اتانولی و متانولی گیاه کاکوتی بر قارچ کاندیدا آلبیکنس تفاوت معناداری از نظر آماری نداشت. (0/31=P)  اثر مهارکنندگی عصاره­ی متانولی و اتانولی دو گیاه قان­تپر و کاکوتی بر روی باکتری استرپتوکوکوس موتانس  نیز تفاوت معناداری نداشت. (0/05=P) عصاره متانولی کاکوتی با غلظت کمتر اثر کشندگی  بر استرپتوکوکوس موتانس و کاندیدا آلبیکانس دارند.
نتیجه­ گیری:  نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عصاره های گیاهی  قان تپر و کاکوتی می تواند دارای اثرات آنتی باکتریال بر روی استرپتوکوک موتانس و ضد قارچ بر روی کاندیدا آلبیکانس می باشد.
 
واژه‌های کلیدی: Ziziphora clinopodioides، Biebersteinia multifida، Streptococ mutans، Candida albicans، دهانشویه، آنتی باکتریال،   پوسیدگی
متن کامل [PDF 874 kb]   (26 دریافت)    
نوع مطالعه: مطالعه اصیل | موضوع مقاله: بیماری دهان
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: IR.NKUMS.REC.1397.039


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


شیعه زاده فرید، پورزمانی مهسا، ضرغامی پرستو، عیدی میلاد، ابراهیم پور علیرضا، رفعتی گنابادی زهرا. بررسی آزمایشگاهی غلظت مهارکنندگی عصاره‌های متانولی و اتانولی گیاه کاکوتی و قان‌تپر بر رشد باکتری استرپتوکوکوس موتانس و قارچ کاندیدا آلبیکنس. مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی 1401; 19 (4) :345-337

URL: http://jrds.ir/article-1-1312-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 4 - ( فصلنامه تحقيق در علوم دندانپزشكي زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی Res Dent Sci
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4538