مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی دارای رتبه علمی-پژوهشی از وزارت بهداشت بوده و در پایگاه chemical abstract به عنوان نمایه سطح دو جهت ارتقای اعضای هیات علمی علوم پزشکی نمایه میگردد.
جستجو در پایگاه
دریافت اطلاعات پایگاه
مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی در آخرین گزارش پایگاه ISC دارای میانگین ضریب تاثیر0.223 در رشته دندانپزشکی می باشد.
دوره 19، شماره 4 - ( فصلنامه تحقيق در علوم دندانپزشكي زمستان 1401 )
گروه پریودانتیکس، مرکز تحقیقات دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، shiezadehfa@mums.ac.
چکیده: (1105 مشاهده)
سابقه و هدف:با توجه به شیوع پوسیدگی و کاندیدای دهانی و عوارض درمان های موجود ، در سالهای اخیر مطالعه روی گونههای گیاهی جهت بررسی اثرات ضد میکروبی و تهیهی دهانشویههای موثر بر پلاک باکتریال دندانی مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر اثرات عصاره های متانولی و اتانولی دو گیاه بومی خراسان شمالی، کاکوتی(Ziziphora clinopodioides) و قانتپر(Biebersteinia multifida) بر باز دارندگی رشد باکتری استرپتوکوکوس موتانس و قارچ کاندیدا آلبیکنس مورد ارزیابی قرار گرفت. مواد و روشها: این مطالعه از نوع آزمایشگاهی بود غلظتهای 100، 50، 25، 5/12، 25/6 و 125/3 (میلی گرم بر میلی لیتر) عصارههای اتانولی و متانولی گیاهان کاکوتی و قان تپر به باکتری یا قارچ افزوده شد. پلیت را 24 ساعت در گرمخانه قرار داده و سپس به هریک از خانهها معرف تری فنیل تترازولیوم کلراید افزوده گشت و مجدد در گرماخانه گذاشته شد. در هر ردیف اولین غلظتی که رنگ قرمز تشکیل شد نشانگر حداقل غلظت مهارکنندگی بود. برای بدست آوردن مقادیر حداقل غلظت کشندگی از کلیه خانههایی که رنگ قرمز در آنها تشکیل نشده بود، یک لوپ به پلیتهای حاوی محیط کشت منتقل گشت. اولین غلظتی از هر عصاره که در پلیت مربوط به آن، رشد مشاهده نشد به عنوان (MBC) Minimum Bactericidal Concentration و (MFC) Minimum Fungicidal Concentration در نظر گرفته شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS23 و با استفاده از آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها:حداقل غلظت مهارکنندگی(MIC) دوگیاه در بازهی 6/25 تا 3/125 میلیگرم برمیلیلیتر بود و MFC , MBCاز 12/5 تا بیشتر از 100 میلیگرم بر میلیلیتر بود.غلظت مهارکنندگی دو نوع عصارهی اتانولی و متانولی گیاه کاکوتی بر قارچ کاندیدا آلبیکنس تفاوت معناداری از نظر آماری نداشت. (0/31=P) اثر مهارکنندگی عصارهی متانولی و اتانولی دو گیاه قانتپر و کاکوتی بر روی باکتری استرپتوکوکوس موتانس نیز تفاوت معناداری نداشت. (0/05=P) عصاره متانولی کاکوتی با غلظت کمتر اثر کشندگی بر استرپتوکوکوس موتانس و کاندیدا آلبیکانس دارند. نتیجه گیری:نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عصاره های گیاهی قان تپر و کاکوتی می تواند دارای اثرات آنتی باکتریال بر روی استرپتوکوک موتانس و ضد قارچ بر روی کاندیدا آلبیکانس می باشد.