بررسی اثر سه نوع عسل بر مهار رشد قارچ کاندیدا آلبیکنس در شرایط آزمایشگاهی
|
پویا جمال پور ، سیمین لسان* ، مهدی گودرزی  |
دانشگاه آزاد ، siminlesan@yahoo.com |
|
چکیده: (3241 مشاهده) |
سابقه وهدف: کاندیدا آلبیکنس اصلی ترین قارچ در غشاهای مخاطی انسان است که درافرادباضعف ایمنی به عنوان یک پاتوژن فرصت طلب سبب عفونتهای سطحی و تهدید کننده حیات می شود. عسل شهدی است که برای درمان بسیاری از بیماری های سیستمیک مانند آسم، بیماری های گوارشی و بیماری های پوستی مثل زخم ها، جراحات و اگزما مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از انجام این تحقیق تعیین اثر ضد قارچی عسل بر قارچ کاندیدا آلبیکنس در محیط آزمایشگاهی بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی و آزمایشگاهی 47 پلیت حاوی قارچ کاندیدا آلبیکنس مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های عسل طبیعی از شهرهای خوی،سلمانشهر از زنبورداران محلی و نمونه تجاری از شرکت مهرام تهیه شد. از تمامی نمونه های عسل درصدهای حجمی 20،40،60،80،95 تهیه شد. برای بررسی مهار رشد و قطر هاله عدم رشد از تکنیک چاهک-پلیت( Cup-Plate )، روش Agar diffusion و محیط کشت سابورود دکستروز آگار(SDA) استفاده شد. یافته های به دست آمده (قطر هاله عدم رشد) پس از سه بار کشت با آزمون SPSS 24و روش آماری One-way ANOVA مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین برای مقایسه دو به دو از تست Tukey استفاده شد و (0/05>P) معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته ها: تمام انواع عسل در غلظت های حداکثری(95%) مانع رشد کاندیدا شدند و فقط عسل سلمانشهر در غلظت 80% نیز مانع رشد کاندیدا آلبیکنس شد. در مهار کاندیدا آلبیکانس بین گروهها با (0/03=P) اختلاف معناداری وجود داشت. در مقایسه عسل سلمانشهرو عسل مهرام با (0/02=P) اختلاف معناداری به دست آمد و عسل سلمانشهر به طور معناداری باعث مهار کاندیدا شد. در مقایسه عسل خوی وعسل مهرام با (0/27=P) اختلاف معناداری دیده نشد.
نتیجهگیری: یافته های این مطالعه نشان داد که عسل در غلظت های بالا می تواند اثر مهاری بر رشد قارچ کاندیدا آلبیکنس داشته باشد و می توان از آن جهت درمان ضد قارچ ایمن در بیماران استفاده کرد.
|
|
واژههای کلیدی: عسل، کاندیدا آلبیکنس، فعالیت ضد قارچی |
|
متن کامل [PDF 610 kb]
(2099 دریافت)
|
نوع مطالعه: مطالعه اصیل |
موضوع مقاله:
بیماری دهان
|
|
|
|