TY - JOUR T1 - The study on antimicrobial effect of three ethanolic, methanolic and aqueous extracts of green tea in comparison to chlorhexidine mouthwash on Iranian strain of bacteria Streptococcus mutans PTCC 1683 TT - بررسی اثرضدمیکروبی سه عصاره اتانولی، متانولی و آبی گیاه چای سبز در مقایسه با دهان شویه کلرهگزیدین بر سوش ایرانی باکتری استرپتوکوکوس میوتانس PTCC1683 JF - Res-Dent-Sci JO - Res-Dent-Sci VL - 17 IS - 1 UR - http://jrds.ir/article-1-1098-fa.html Y1 - 2020 SP - 17 EP - 24 KW - green tea KW - Streptococcus Mutans KW - zone of inhibition KW - MIC KW - MBC N2 - خلاصه: سابقه وهدف: امروزه پوسیدگی دندانی به عنوان یک مشکل بزرگ بهداشتی مطرح است. ترکیبات پلی فنولی چای اثرات ضد پوسیدگی خود را با تاثیر بر باکتری پوسیدگی زای استرپتوکوکوس موتانس نشان میدهد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر ضد میکروبی عصاره های اتانولی ، متانولی و آّبی گیاه چای سبز در مقایسه با کلر هگزیدین، برسوش ایرانی این باکتری میباشد. مواد و روش ها: 10 گرم از پودر چای سبز در 100 میلی گرم حلال های سه گانه حل گردید. پس از گذشت 7 روز محلول 100 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره ها تهیه گردید. جهت بررسی قطر هاله عدم رشد ابتدا سواپ آغشته به سوسپانسیون میکروبی بر روی محیط کشت باکتری اسکراب شده و سپس دیسک های کاغذی مخصوص توسط عصاره ها آغشته شده و بر روی محیط کشت باکتری قرار گرفته ، پلیت های محیط کشت به مدت 24 ساعت درون انکوباتور 37 درجه سانتی گراد نگهداری شدند و سپس قطر هاله های عدم رشد محاسبه گردید. با استفاده از محیط کشتBroth Muller Hinton رقت های ۱:۲ (50 میلی گرم بر میلی لیتر) و ۱:۴ (25 میلی گرم بر میلی لیتر ) و ۱:۸ (5/12 میلی گرم بر میلی لیتر ) و ۱:۱۶ (6.25 میلی گرم بر میلی لیتر ) و ۱:۳۲ (125/3 میلی گرم بر میلی لیتر) عصاره ها تهیه گردید . میزان ۱۰۰ میکرولیتر از سوسپانسیون میکروبی که به روش استاندارد5/0 McFarland تهیه شده بود به تمام لوله های ازمایش منتقل گردید. و به مدت ۲۴ ساعت در انکوباتور 37 درجه سانتی گراد قرار گرفتند . محتوای تمام لوله های ازمایش به صورت جداگانه روی محیط کشت Muller Hinton Broth کشت داده شدند. محیط های کشت به مدت ۱ روز در انکوباتور 37 درجه سانتی گراد قرار گرفتند و نتایج حاصل به شکل رشد یا عدم رشد کلونی باکتری ها روی محیط های کشت مورد بررسی قرار گرفتند و شاخص های MBC و MIC عصاره ها تعیین گردید. آزمون های آماری ANOVA و Post hocجهت بررسی آماری طول هاله های عدم رشد توسط نرم افزار SPSS انجام گرفت. یافته ها: قطر هاله عدم رشد برای عصاره اتانولی برابر 16/16 میلی متر ، برای عصاره متانولی برابر 66/16 میلی متر، برای عصاره آبی برابر 5/12 میلی متر وبرای کلروهگزیدین 2/0% برابر 5/17میلی متر نشان داد. همچنین در سطح معنی داری 0/05 ، بین قطر هاله عدم رشد عصاره اتانولی، متانولی و کلرهگزیدین تفاوت معنی دار مشاهده نگردید.(05/<P) تفاوت معنی داری بین هاله عدم رشد عصاره آبی با سایر عصاره ها رویت گردید. شاخص MBC برای عصاره اتانولی برابر 5/12 mg/ml و برای دوعصاره دیگر برابر 50 mg/ml و شاخص MIC برای عصاره اتانولی برابر 25/6 میلی گرم بر میلی لیتر و برای دوعصاره دیگر 25 mg/ml برابر رویت گردید. نتیجه‌گیری: نتایج حاصل نشان داد اثرات میکروب کشی و مهارکنندگی رشد باکتری عصاره های اتانولی و متانولی چای سبز ایرانی نسبت به عصاره آبی بیشتر بوده و طول هاله های عدم رشد این دو عصاره تفاوت معنی داری با کلروهگزیدین ندارند. کلید واژه ها: چای سبز، استرپتوکوکوس موتانس، هاله عدم رشد، MIC، MBC M3 10.29252/jrds.17.1.17 ER -