علی مقصودپور، ناهید عسکری زاده، شیرین لواف، سبا آقایی،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( فصلنامه تحقیق در علوم دندانپزشکی بهار ۱۴۰۴ )
چکیده
خلاصه:
سابقه و هدف: ارزشیابی یکی از جنبههای مهم در فرآیندهای آموزشی است. این مطالعه با هدف ارزیابی برنامه آموزشی گروه کودکان دندانپزشکی عمومی از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران بر اساس الگوی ارزشیابی CIPP( context, input, process, and product evaluation model ) انجام گرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی پرسشنامه (DREEM ( Dundee Ready Educational Environment Measure شامل ۵۰ سوال در ۵ حیطه ادراک دانشجو از یادگیری، اساتید، جو آموزشی، توانایی علمی و شرایط اجتماعی و پرسشنامه Product شامل سه چک لیست محقق ساخته از برنامه آموزشی دندانپزشکی کودکان مطابق با کوریکولوم وزارت بهداشت که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود میان ۲۰۹ دانشجو که واحد عملی ۱و۲و۳ دندانپزشکی کودکان را گذرانده بودند به شیوه سرشماری توزیع گردید. از آزمون
Kolmogorov-Smirnov برای تعیین نرمالیتی دادهها و از آزمونهای One-way ANOVA، Tukey HSD و Regression برای تجزیه و تحلیل آن ها استفاده گردید و مقادیر کمتر از ۰۵/۰ به عنوان سطح معنیدار در نظر گرفته شد.
یافته ها: در زمینه product پاسخ " می توانم به تنهایی انجام دهم " برای واحد کودکان عملی ۱ , ۲ و ۳ به ترتیب ۵۶/۳۴درصد, ۵۹/۷۳ درصد و ۶۲/۵۵ درصد بود. میانگین امتیاز پرسشنامه ی DREEM ۷۹/۱۱۳ از ۲۰۰ نمره کل (۵۶,۸۹%) بود. میانگین حیطه ی ادراک دانشجویان از شرایط اجتماعی خود براساس ترم تحصیلی دارای تفاوت معناداری بود (۰/۰۰۴=p). میانگین ادراک دانشجویان از شرایط اجتماعی خود در دانشجویان ترم ۱۰ بطورمعناداری بالاتر از ترم ۱۱ (۰/۰۰۳=p) بود. سن، جنس و نوع ورودی بر تعیین ادراک دانشجویان درحیطههای مختلف و نمره کلی پرسشنامه DREEM تاثیر معناداری نداشت (۰/۰۵<p) اما جنسیت رابطه معکوس و معناداری با درحیطه ی ادراک دانشجویان از شرایط اجتماعی خود داشت (۰/۱۳۶=-بتا استاندارد) (۰/۰۷۹=P)
ﻧﺘﻴﺠﻪ ﮔﻴﺮی: یافتههای مطالعه ی حاضر نشان داد که وضعیت ادراک دانشجویان نسبت به گروه دندانپزشکی کودکان دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در حیطه های context و product در شرایط مطلوبی بوده و به نظر می رسد این گروه در دستیابی به اهداف آموزشی موفق بوده است .